Ga naar de inhoud
  • Duurzaamheid
  • Renovatie
  • Gebruiksdaken
  • Mobiliteit
  • Blogs
  • Podcast
  • Contact
  • Duurzaamheid
  • Renovatie
  • Gebruiksdaken
  • Mobiliteit
  • Blogs
  • Podcast
  • Contact
Over ons

De duurzaamheid van koudplastische wegmarkeringen

Als Business Manager Road Markings & Infra Benelux draagt Hans Huijink de verantwoordelijkheid voor zowel Triflex Nederland als België voor beide segmenten. ‘Op basis van marktontwikkelingen en -behoeftes formuleer ik doelstellingen waarmee ik sturing en richting geef voor een optimaal resultaat en een gezonde groei. Innovatie en duurzaamheid zijn hierbij belangrijke drijfveren’, vertelt Hans.

Koudplast versus thermoplast
Volgens Huijink zijn thermoplastische wegmarkeringen nu nog de standaard in Nederland. ‘Dit in tegenstelling tot Duitsland, waar koudplasten al op nummer één staan. Dat is historisch zo gegroeid en verschilt per land. De twee-componenten koudplast neemt nu al een vaste plaats in als wegmarkering en alternatief voor thermoplast én wint bovendien nadrukkelijk terrein in de noodzaak en het streven naar verduurzaming.

‘We kunnen dus stellen dat koudplast veel slijtvaster is en langer meegaat. Een langere functionele levensduur is vanzelfsprekend goed voor het milieu. Omdat koudplast aanzienlijk minder snel slijt kan het vaak ook op geringere laagdiktes worden aangebracht. Thermoplast slijt gestaag en wordt standaard op 3.0 mm laagdikte aangebracht. Bij koudplast volstaat vaak een laag op 2.0 mm of zelfs 1.5 mm dikte. Dat betekent dat er minder kilogram materiaal hoeft te worden ingezet. Minder materiaal betekent minder belasting van het milieu bij het onttrekken van grondstoffen, de productie, transport en applicatie. Een ander punt is dat de gestaag slijtende thermoplast met stofdeeltjes en microplastics het milieu veel meer belast dan bij koudplast het geval is’, somt Huijink op.

De applicatie van koudplast
‘Bij de applicatie wint koudplast het eveneens van thermoplast als het gaat om verduurzaming’, vertelt Huijink. ‘Thermoplast is een vaste stof die in ketels wordt verhit tot ca 180°C om vloeibaar te worden. Dat op dieselolie gestookte proces leidt uiteraard tot Co2 uitstoot. De twee-componenten koudplast is een vloeibare hars waar een verharder aan wordt toegevoegd. Verhitten met Co2 uitstoot is bij koudplast dus niet aan de orde. Voor zowel koud- als thermoplast geldt overigens dat het geen oplosmiddelen bevat.’

Circulariteit en verduurzaming gaan hand in hand
‘Circulariteit is een belangrijk onderdeel van verduurzaming. Waar thermoplast apart van een oude wegverharding moet worden gefreesd en als bouwafval wordt afgevoerd, is koudplast volledig recyclebaar. Het is een zogenaamde inerte stof, die met de oude wegverharding kan worden gefreesd en als granulaat kan dienen in het recycling proces van asfalt. Koudplast scoort met recyclebaarheid daarmee hoog op de circulariteitsladder’, laat Huijink weten.

Een hypermodern productieproces
‘Triflex’ twee-componenten koudplasten worden geproduceerd in een hypermoderne “state of the art” productiefaciliteit, waar aandacht voor verduurzaming het uitgangspunt vormt. Efficiëntie in het productieproces, het beperken van afval en uitstoot, warmteterugwinning en beperkt energieverbruik zijn allemaal geïntegreerd en belangrijke factoren die bijdragen aan zorg voor ons milieu. Al met al is deze wegmarkering de juiste keuze in het kader van verduurzaming en zal deze de rol van standaard toegepast wegmarkeringsmateriaal gaan overnemen’, vertelt Huijink tot slot.

Volg ons

Meer berichten

Architectuur als brug tussen mens en natuur

7 mei 2025

In een wereld waarin steden blijven groeien en de druk op onze leefomgeving toeneemt, maakt de architectuur een opvallende verschuiving door. Waar architectuur vroeger vooral draaide om techniek en efficiëntie, komt er steeds meer aandacht voor ontwerpen die de natuur betrekken en het welzijn van mens en milieu vooropstellen.

Slim isoleren en ophogen met Triflex

25 april 2025

Isolatie is vandaag de dag een belangrijk thema. Het vermindert energieverbruik, dempt omgevingsgeluid en verbetert het wooncomfort. Ook draagt het bij om een werk energie-neutraal te maken. Een slimme manier om isolatie te combineren met extra comfort en veiligheid is het Triflex BIS systeem.

Hoe een goede waterdichting bijdraagt aan duurzaam bouwen

10 april 2025

Duurzaamheid is niet langer een trend, maar een noodzaak in de architectuur. Architecten en bouwprofessionals streven steeds vaker naar materialen en technieken die niet alleen gebouwen beschermen, maar ook hun levensduur verlengen. Een cruciale, maar vaak onderschatte factor hierin is waterdichting. Hoe kunt u hierop inspelen?

Fietsenstalling De Koopgoot voorzien van Triflex

27 februari 2025

Sindskort is de Gemeente Rotterdam een fietsparkeergarage rijker. In het centrum van Rotterdam in/onder het voormalig V&D/Hudson pand, kun je hier gratis en bewaakt je fiets parkeren in de binnenstad. De garage werd gerealiseerd met de producten van Triflex!

Energiedaken

24 februari 2025

Een energiedak, ook wel geel dak genoemd, is een dak waarop energie wordt opgewekt. Bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen of zonnefolies. Triflex kan bijdragen aan energiedaken.

Gebouwen beschermen tegen elk soort Nederlands weer

20 februari 2025

Nederland staat bekend om haar wisselvallige weer. Van stortbuien en koude winters tot broeierige zomerdagen: ons klimaat kent geen genade voor gebouwen. Dat maakt een robuuste en doordachte bescherming essentieel.

Afdichten en beschermen van parkeerdekken

30 januari 2025

Parkeerdekken zijn meer dan alleen functionele ruimtes om auto’s te stallen. Ze vormen de eerste indruk voor bezoekers en hebben invloed op zowel de uitstraling als de veiligheid van een gebouw. Maar, parkeerdekken krijgen dagelijks veel te verduren. Denk aan olielekken, bandensporen, vochtinfiltratie en blootstelling aan strooizout.

Waarom een duurzame en waterdichte dakafdichting essentieel is voor elk project

16 januari 2025

Het is volop winter; het ideale moment om stil te staan bij het belang van een betrouwbare, waterdichte en vooral duurzame dakafdichting. In een land zoals Nederland waar we te maken krijgen met wisselvallig weer dat alle kanten uit kan, is het zeker belangrijk om dit kritisch te bekijken.

Wonderwoods: een groene oase midden in de stad

18 november 2024

In het bruisende hart van Utrecht, is onlangs een buitengewoon project opgeleverd: Wonderwoods. Dit gebouw is een levendig stadsbos waar mens en natuur samenkomen. Het omvat twee torens met een mix van woningen, kantoren, horeca en retail, omgeven door groene gevels en daktuinen.
Parkeren

6x overwegingen bij de keuze voor vloeibare kunststoffen in parkeergarages

21 augustus 2024

Als het gaat om het verbeteren van de esthetiek en functionaliteit van parkeerdekken, is investeren in kwalitatieve vloeibare kunststoffen vaak een over het hoofd gezien maar cruciaal aspect.

Stuur ons een bericht

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke maand de Xchange Ideas inspiratiemailing in uw mailbox! Deze zit boordevol met projecten, inspiratie, casestudy’s en toepassingen om u zo inspiratie te bieden.
  • +31 (0) 38 460 20 50
  • info@xchangeideas.nl

Over XCHANGE

XChange Ideas is een onderdeel van Triflex BV en heeft als doel architecten te informeren en inspireren. Door kennis en ideeën uit te wisselen, ontstaan de mooiste gesprekken. En door expertises te verenigen en elkaar aan te vullen op basis van een gezamenlijk doel, bereik je de beste resultaten. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Meer informatie
© 2025 XChange. Alle rechten voorbehouden.
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of jouw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}

Lunchpresentatie

Wij komen graag bij u langs om al uw vragen over Triflex te beantwoorden en u te inspireren. Extra fijn: lunchpresentaties kan u gebruiken als bijscholingsactiviteit voor het architectenregister!
Vraag lunchpresentatie aan

Ontwerpen zonder concessies. Met de oplossingen van XChange heb je als architect ongekende ontwerp-mogelijkheden. Hierin spelen de volgende vier thema’s een belangrijke rol.

Thema's

  • Duurzaamheid
  • Renovatie
  • Gebruiksdaken
  • Mobiliteit
  • Duurzaamheid
  • Renovatie
  • Gebruiksdaken
  • Mobiliteit

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief