• +31 (0) 12 345 67 89
  • info@mailadres.nl
  • Duurzaamheid
  • Renovatie
  • Gebruiksdaken
  • Mobiliteit
  • Blogs
  • Podcast
  • Contact
Menu
  • Duurzaamheid
  • Renovatie
  • Gebruiksdaken
  • Mobiliteit
  • Blogs
  • Podcast
  • Contact
Over ons
Search
Close

De duurzaamheid van koudplastische wegmarkeringen

Als Business Manager Road Markings & Infra Benelux draagt Hans Huijink de verantwoordelijkheid voor zowel Triflex Nederland als België voor beide segmenten. ‘Op basis van marktontwikkelingen en -behoeftes formuleer ik doelstellingen waarmee ik sturing en richting geef voor een optimaal resultaat en een gezonde groei. Innovatie en duurzaamheid zijn hierbij belangrijke drijfveren’, vertelt Hans.

Koudplast versus thermoplast
Volgens Huijink zijn thermoplastische wegmarkeringen nu nog de standaard in Nederland. ‘Dit in tegenstelling tot Duitsland, waar koudplasten al op nummer één staan. Dat is historisch zo gegroeid en verschilt per land. De twee-componenten koudplast neemt nu al een vaste plaats in als wegmarkering en alternatief voor thermoplast én wint bovendien nadrukkelijk terrein in de noodzaak en het streven naar verduurzaming.

‘We kunnen dus stellen dat koudplast veel slijtvaster is en langer meegaat. Een langere functionele levensduur is vanzelfsprekend goed voor het milieu. Omdat koudplast aanzienlijk minder snel slijt kan het vaak ook op geringere laagdiktes worden aangebracht. Thermoplast slijt gestaag en wordt standaard op 3.0 mm laagdikte aangebracht. Bij koudplast volstaat vaak een laag op 2.0 mm of zelfs 1.5 mm dikte. Dat betekent dat er minder kilogram materiaal hoeft te worden ingezet. Minder materiaal betekent minder belasting van het milieu bij het onttrekken van grondstoffen, de productie, transport en applicatie. Een ander punt is dat de gestaag slijtende thermoplast met stofdeeltjes en microplastics het milieu veel meer belast dan bij koudplast het geval is’, somt Huijink op.

De applicatie van koudplast
‘Bij de applicatie wint koudplast het eveneens van thermoplast als het gaat om verduurzaming’, vertelt Huijink. ‘Thermoplast is een vaste stof die in ketels wordt verhit tot ca 180°C om vloeibaar te worden. Dat op dieselolie gestookte proces leidt uiteraard tot Co2 uitstoot. De twee-componenten koudplast is een vloeibare hars waar een verharder aan wordt toegevoegd. Verhitten met Co2 uitstoot is bij koudplast dus niet aan de orde. Voor zowel koud- als thermoplast geldt overigens dat het geen oplosmiddelen bevat.’

Circulariteit en verduurzaming gaan hand in hand
‘Circulariteit is een belangrijk onderdeel van verduurzaming. Waar thermoplast apart van een oude wegverharding moet worden gefreesd en als bouwafval wordt afgevoerd, is koudplast volledig recyclebaar. Het is een zogenaamde inerte stof, die met de oude wegverharding kan worden gefreesd en als granulaat kan dienen in het recycling proces van asfalt. Koudplast scoort met recyclebaarheid daarmee hoog op de circulariteitsladder’, laat Huijink weten.

Een hypermodern productieproces
‘Triflex’ twee-componenten koudplasten worden geproduceerd in een hypermoderne “state of the art” productiefaciliteit, waar aandacht voor verduurzaming het uitgangspunt vormt. Efficiëntie in het productieproces, het beperken van afval en uitstoot, warmteterugwinning en beperkt energieverbruik zijn allemaal geïntegreerd en belangrijke factoren die bijdragen aan zorg voor ons milieu. Al met al is deze wegmarkering de juiste keuze in het kader van verduurzaming en zal deze de rol van standaard toegepast wegmarkeringsmateriaal gaan overnemen’, vertelt Huijink tot slot.

Volg ons

Meer berichten

Het behouden van monumenten

augustus 2, 2022

Monumenten zijn een perfect voorbeeld van verduurzaming; ze zijn vaak al honderden jaren oud en in wezen al zeer duurzaam en circulair. Daarom is het belangrijk dat monumenten zorgvuldig onderhouden worden en de cultuurhistorische waarde behouden blijft. Dit vraagt om een specifieke oplossing.
Jan Henk Tigelaar

Xchange Podcast #6 - Jan Henk Tigelaar

juli 19, 2022

Na interessante gesprekken in seizoen 1 van de Triflex Xchange Ideas podcast, is het nu tijd voor seizoen 2! In dit seizoen gaat Emy Kok, Architecten Specialist van Triflex, het gesprek aan met marktbepalende professionals die kennis, inspiratie en hun uitgesproken mening met ons delen. Deze tweede aflevering van seizoen 2: Jan Henk Tigelaar.

Het dak als oplossing: energiedaken

juli 14, 2022

Het wordt steeds drukker op de Nederlandse daken: een dak als kunstobject, om op te recreëren, te parkeren of om energie mee te winnen; de afgelopen jaren heeft het dak veel extra functies gekregen. En waarom ook niet? De ruimte is er en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. In dit artikel leggen we meer uit over energiedaken.
Podcast Triflex en Sebastiaan Jansen

Xchange Podcast #5 - Sebastiaan Jansen

juni 20, 2022

Na interessante gesprekken in seizoen 1 van de Triflex Xchange Ideas podcast, is het nu tijd voor seizoen 2! In dit seizoen gaat Emy Kok, Architecten Specialist van Triflex, het gesprek aan met marktbepalende professionals die kennis, inspiratie en hun uitgesproken mening durven te geven. Deze eerste aflevering van seizoen 2: Sebastiaan Jansen.
Galerijvloeren gerenoveerd

Het belang van renovatie

juni 9, 2022

De vraag komt steeds vaker voor; nieuwbouw of renoveren? Slopen en daarna kiezen voor nieuwbouw is niet altijd het juiste antwoord, renovatie van vastgoed heeft namelijk ook veel belangrijke voordelen.
Duurzaam parkeren

Duurzaam parkeren

juni 2, 2022

Duurzaamheid en parkeren zijn twee onderwerpen die je misschien niet meteen naast elkaar zet. Toch komen deze steeds dichter bij elkaar door de trend van duurzaamheid die zich ook in de bouw en het segment parkeren verder ontwikkelt.

De ‘slag’ om het dak Rooftop Symposium 2022!

mei 25, 2022

Vrijdag 10 juni is het weer zover: het Rooftop Symposium 2022 in Amsterdam, georganiseerd door Rooftop Revolution. Tijdens dit symposium staat het onderwerp ‘slag’ om de daken centraal. Professionals uit heel Nederland zijn hier aanwezig, waaronder Triflex!

Het belang van belijningen

mei 12, 2022

De juiste weg vinden. Het kan een uitdaging zijn en zorgen voor onduidelijkheid en voor gevaarlijke situaties. Of je nou met de auto, fiets of te voet gaat, overal zijn belijningen van groot belang. Het geeft duidelijkheid en zorgt zo weer voor veiligheid.

Tips en tricks bij het ontwerpen van fietsparkeergarages

mei 3, 2022

Parkeren is niet alleen een belangrijk onderwerp voor automobilisten: ook fietsers hebben behoefte aan mogelijkheden om hun fietsen, gemakkelijk, veilig en ordelijk te parkeren. Maar waar wat zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden? In deze blog geven wij tips en tricks bij het ontwerpen van fietsparkeergarages.

Opvallende gevels | Indruk maken met kleuren

april 21, 2022

Een balkon of terras kan ook wel gezien worden als gevel en kan de uitstraling van een gebouw compleet veranderen. Kleur en decoratie spelen een grote rol bij de afwerking. Ze brengen sfeer, geven karakter en benadrukken de architectuur van een gebouw.

Stuur ons een bericht

Blijf op de hoogte

  • +31 (0) 38 460 20 50
  • info@xchangeideas.nl

Over XCHANGE

XChange Ideas is een onderdeel van Triflex BV en heeft als doel architecten te informeren en inspireren. Door kennis en ideeën uit te wisselen, ontstaan de mooiste gesprekken. En door expertises te verenigen en elkaar aan te vullen op basis van een gezamenlijk doel, bereik je de beste resultaten. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Meer informatie

© 2021 XChange. Alle rechten voorbehouden.

arrow

Ontwerpen zonder concessies. Met de oplossingen van XChange heb je als architect ongekende ontwerp-mogelijkheden. Hierin spelen de volgende vier thema’s een belangrijke rol.

Thema's

  • Duurzaamheid
  • Renovatie
  • Gebruiksdaken
  • Mobiliteit
Menu
  • Duurzaamheid
  • Renovatie
  • Gebruiksdaken
  • Mobiliteit

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief