Het wordt steeds drukker op de Nederlandse daken: een dak als kunstobject, om op te recreëren, te parkeren, om energie mee te winnen of om water op te beheren; de afgelopen jaren heeft het dak veel extra functies gekregen. En waarom ook niet? De ruimte is er en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Dat daken nieuwe functies krijgen, is eigenlijk heel logisch: de extra ruimte op woningen en gebouwen is nu eenmaal beschikbaar en ze geven tal van mogelijkheden.
Energie daken (gele daken) zijn een van de functies die mogelijk zijn op daken. Een energie dak, is een dak waarmee je energie van het dak haalt in de vorm van warmte en/of stroom.
De op het dak verkregen energie kan in je woning of gebouw gebruikt worden, hierdoor heb je minder energie van het net nodig. Gevolg: een lagere energierekening. Duurzame energieopwekking betekent minder CO2-uitstoot, daarmee draagt je bij aan een schonere lucht en het tegengaan van het broeikaseffect. Door het opwekken van duurzame energie op het dak van je woning of bedrijfspand stijgt tevens het duurzaamheidslabel, waardoor ook de waarde van je pand of woning toeneemt.
Hoe werkt een energiedak?
Met een geel dak kan energie worden opgeslagen en later weer worden hergebruikt. Overdag wordt het dak verwarmd door het zonlicht en in de nacht koelt het weer af. Zonnepanelen kunnen op platte of licht gebogen daken worden toegepast en onzichtbaar in de dakconstructie worden geïntegreerd. De toplaag van het dak bestaat uit een sterk absorberend dakmateriaal. Daaronder wordt de zonnewarmte aan de dakbedekking onttrokken.
Triflex draag bij
Energiedaken moeten uiteraard volledig waterdicht en in sommige gevallen wortelwerend zijn. Cruciale factoren zijn aansluitingen, hoeken, doorvoeren en andere vaak complexe detailleringen. Wanneer hier vocht achterblijft, vormt het een potentieel zwakke plek. De dakafdichtingssystemen van Triflex zijn ontwikkeld op basis van de vloeibare kunststofhars PMMA en bieden hier een goede oplossing voor.
Combinaties van dakfuncties
Als je met het dak aan de slag bent, maak je een keuze die voor 20/30 jaar vaststaat. De keuze die nu gemaakt wordt, is cruciaal voor de toekomst. Daarom is het van belang om te kijken naar een combinatie van meerdere functies op een dak. Zodat je niet alleen bezig bent met energietransitie, maar ook met klimaatverandering, biodiversiteit, circulariteit en woningbouw.